Košarica0Item(s)

V košarici še ni izdelkov :(

Product was successfully added to your shopping cart.

Kaj je specialty kava?

Specialty kava lahko obstaja le s predanostjo ljudi, ki si prizadevajo, da jim kakovost predstavljala najvišjo prednost. To ni delo samo ene osebe v življenjskem ciklu kavnega zrnja; specialty kava se lahko obstaja le, če vsi, ki sodelujejo v verigi, delujejo v sozvočju in se od začetka do konca močno osredotočajo na standarde in odličnost. To ni enostavno doseči, vendar pa so zaradi teh predanih strokovnjakov trenutno na voljo številne specialty kave, po vsem svetu in najbrž tik za vogalom.

Proizvajalci kave

Proizvajalci kave

Odlična kava se začne pri proizvajalcu, katerega družina je generacije izpopolnjevala svoj pristop h kmetovanju najkakovostne možne kave. Specialty kava je gojena na izbranih višinah in podnebjih ter posebno negovana leta pred prvo letino. Proizvajalci svoje življenje posvečajo rafiniranju in izpopolnjevanju najkakovostne kave na planetu. Za njih je najpomembnejša kakovost in ne količina. Samo kave brez napak in pobrane na vrhuncu zrelosti bodo nadaljevale do naslednjih rok, ki jih bodo oblikovale. Kmet se lahko poveže s kakovostno mislečimi kupci z možnostjo večjega dobička, kateri podpirajo posameznike, družine in skupnosti po vsem svetu.

Kupec zelene kave

Kupec zelene kave

Nato zelena kava potuje do kupca zelene kave, ki ga SCA lahko potrdi kot certificirani pokuševalec kave ali pa Inštitut za kakovost kave (CQI) kot licencirani razrednik Q. Okuševalec kave lahko oceni in ugotovi ali je specialty in se odloči o tem, katere kave bodo vključili v svojo ponudbo in pogosto oblikuje opombe in opise kave na njeni končni embalaži. Kupec zelene kave ima veliko vlogo pri sporočanju informacij o kavi osebju pražarjev in kavarn.

Pražar

Pražar

Visokokakovostne kave nato potujejo do pražilcev kave, ki jih SCA lahko potrdi, da so opravil številne naloge in praktične treninge za spretno praženje specialty zrn. Praženje kave je umetnost, ki zahteva visoko stopnjo znanja in izkušenj za izdelavo specialnih profilov praženja. Med praženjem mora biti kava natančno nadzorovana, upoštevati je potrebno znanstvena načela prenosa toplote, termodinamiko in kemijo kave, da se v končnem praženem zrnu zagotovi najvišji standard kakovosti in okusa. 

Barista

Barista

Ko specialty kavna zrna dosežejo maloprodajno okolje, so že opravila 3 stopnje nadzora, z namenom zagotovili izjemno visoko stopnjo nadzora kakovosti, vendar pa postopek še ni končan. Barista, ki ga lahko SCA potrdi, da je opravil številne ure tečajev in praktičnega usposabljanja, je zadnji strokovnjak za kavo, ki zagotavlja življenjski cikel specialty zrna. Barista zagotavlja, da vsako zrno doseže svojo polno obljubo.

Potrošnik

Potrošnik

Sedaj ste navrsti vi. Niste pričakovali, da se boste videli na tem seznamu? Pravzaprav je potrošnik tisti, ki zaključi življenjski cikel specialty kavnega zrnja z aktivnim iskanjem in izbiro posebnosti kavnih možnosti. Ko si vzamete čas v lokalnem kavnem baru ali pražarni, ki je namenjena kakovosti, ali ko si vzamete dodaten trenutek, da se od svoje bariste naučite o ljudeh, katerih roke in strast so pripravile skodelico, v kateri uživate. S tem ne kažete le zavzetosti za višji standard kakovosti okusa, temveč tudi zavezanost k višjemu življenjskemu standardu vsakega človeka, ki je prispeval na poti.

Vir: https://sca.coffee/